Op een veilige manier het dak op

Voor we het dak opgaan, zijn we verplicht, speciale kleding aan te trekken voor onze veiligheid.
We moeten ons uiteraard goed beschermen tegen allerlei zaken, niet alleen tegen het vallen.
Er geldt een algemene regel: als je hoger dan 2,5 meter werkt, werk je ‘officieel’ op hoogte.
Als je op minder dan 2,5 meter hoogte werkt, betekent het niet dat je geen valbeveiliging nodig hebt. Het kan immers zijn dat je boven een ondergrond werkt die extra risico’s met zich meedraagt.
Denk aan werken boven water of werken boven wegen, werken waar er zich uitstekende, puntige delen bevinden, enzovoort,…
Dit op een plat dak (helling tot 15 graden), maar zeker ook op een hellend dak (helling groter dan 15 graden). Bij een hellend dak gelden er wel andere veiligheidsmaatregelen.
Je werkplek goed opruimen
Dit geldt zowel voor platte als hellende daken. Het klinkt misschien logisch, maar we moeten ervoor zorgen dat we onze werkplek altijd goed opruimen, alvorens we aan onze klus beginnen.
Dat betekent op en naast het dak.
Als we onze werkplek niet goed opruimen en er valt iemand, biedt dit enkel maar extra gevaar.
Denk aan de volgende situatie: een werknemer valt van het dak en komt op scherp gereedschap neer. Dit kan enorme gevolgen hebben. We moeten dus voor een veilige werkplek zorgen.
Ladders/trapladders en platformladders
Deze ladders worden ingezet, zodanig dat de werknemers veilig op hoogte kunnen werken en dat ze een veilige steun en houvast hebben. Ze moeten uiteraard ook de nodige ballast kunnen dragen.
Steigers/balustrades en leuningen
We moeten steigers, balustrades, leuningen en dakranden of vaste trappen aanbrengen waar we kunnen, zodat niemand van het dak gaat vallen. Ze moeten correct worden aangebracht en hiervoor bestaan ook allemaal regeltjes. Die regeltjes zijn iets anders voor een plat en een hellend dak, maar die ga ik hier nu niet tot in het detail bespreken.
Markering en signalering
Markering en signalering geven aan waar je wel en niet mag werken. Daarvoor worden bijvoorbeeld borden, pictogrammen en afbakeningen ingezet.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Tot de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor valbeveiliging behoren volgende:
· Een veiligheidsharnas: op een hellend dak zal je naar achteren vallen en daarom zal er een bevestigingspunt op de borst liggen.
· Een bevestigingspunt voor de veiligheidskabel.
· Een valstopapparaat of valdemper.
Bij onze uitrusting horen bijvoorbeeld ook speciale handschoenen, brandvertragende kleding en veiligheidsschoenen. We kunnen ook best een veiligheidsbril, bouwhelm, adembescherming en gehoorbescherming dragen.
Opleiding volgen
Alle dakdekkers zouden een opleiding valpreventie/valbeveiliging moeten gevolgd hebben.
Er zijn heel veel regeltjes in het wetboek en soms valt het allemaal niet te overzien.
Een cursus vat alles netjes samen en geeft hen een mooi overzicht.
Er gebeuren jaarlijks nog té veel ongelukken wanneer men op het dak werkt en deze zijn te vermijden. Kruip dus zeker zelf je dak niet op en laat je werken zeker door een specialist uitvoeren.
Wij weten wat we doen en we zetten alles in het werk om onze specialisten op alle vlakken tegen het vallen en andere ongelukken te beveiligen. Dit is het allerbelangrijkste, toch?







